DE OPRICHTING VAN DE
INNOVATIEHUB TUBBERGEN
De oprichting
Loohuis Installatietechnieken (Fleringen/Tubbergen), Kamphuis Sloopwerken (Reutum) en Bouwmetaal (Tubbergen) hebben de handen ineengeslagen om samen Innovatiehub Tubbergen te starten, iets waarin studenten doorlopend het innovatievermogen van één of meerdere bedrijven vergroten middels uitdagende stage- en afstudeeropdrachten.
Alles in samenwerking
Innovatiehub Tubbergen is de eerste hub die in de regio Twente van start gaat. De deelnemende bedrijven ervaren moeilijkheden in het vinden van geschikte studenten. Naast het binden van jong talent aan de organisatie, is het tijdelijk in huis halen van kennis een belangrijke drijfveer. “Binnen ons bedrijf krijgen we nu en in de toekomst te maken met vraagstukken waar wij zelf niet direct mee aan de slag kunnen.
Soms hebben we de tijd of de middelen niet, maar vaak speelt het ontbreken van kennis ook een rol. Het (tijdelijk) aan boord halen van een student biedt een uitkomst om daadwerkelijk te vernieuwen. Hiernaast ben ik van mening dat we voldoende talentvolle jongens en meiden in de regio hebben. Met deze Innovatiehub komen we een de stap dichterbij om dit talent hier te houden”, aldus directeur Marcel Krikhaar van Bouwmetaal.
Werkwijze
Iedere studieperiode gaat een groep studenten aan de slag met de kennis- en innovatievragen van de 3 aangesloten bedrijven. De studenten werken voor één van de bedrijven en aanvullend vinden gezamenlijke activiteiten plaats, om ook van elkaar te kunnen leren. Voor de dagelijkse aansturing van de hub is een projectmanager aangenomen. Naast het contact met onderwijsinstellingen zorgt de projectmanager voor de begeleiding van studenten tijdens een stage- of afstudeertraject.
De projectmanager is doorlopend een net afgestudeerde trainee die het Saxion Fast Forward traineeship volgt. Dit is opgezet om bekwame afgestudeerden een aantrekkelijke mogelijkheid te bieden en al lerende kennis te maken met wat de regionale arbeidsmarkt te bieden heeft, zonder – zoals veel gebeurde – het oosten van Nederland de rug toe te keren.
Gemeente als aanjager
Al langere tijd voert de gemeente gesprekken met het bedrijfsleven over de mogelijkheden om studenten en daarmee talent te behouden voor de regio en de gemeente. “Een innovatiehub slaat de brug tussen het (hoger) onderwijs en het bedrijfsleven. Het aantrekken en behouden van jong talent binnen de gemeente draagt daarnaast bij aan de algehele leefbaarheid. Innovatiehub Tubbergen is een praktische invulling van een samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs. Wij zijn dan ook blij met de totstandkoming van deze hub”, vertelt wethouder Roy de Witte.
De gemeente heeft een afbouwende (stimulerings)subsidie voor 3 jaar gerealiseerd om het project te ondersteunen, onder voorwaarde dat de werkgevers zelf ook bijdragen.